Pyreneese Berghonden

sinds 1992

 

up-date  18-11-2016

 

 

De Pyreneese Berghond is een grote majestueuze hond, die 

Macht, Kracht & Elegantie 

uitstraalt...

 

...

Schofthoogte

reuen 72 - 80 cm       teven: 65 - 74 cm

reuen 50 - 60 kg        teven: 45 - 50 kg

Vacht

Wit, op het hoofd, op de oren en bij de staartaanzet zijn grijze (daskleurige), lichtgele, wolfskleurige of oranje vlekken toegestaan. Daskleurige vlekken hebben de voorkeur. Enkele vlekken op het lichaam zijn toegestaan. Ze moeten een onder- en bovenvacht hebben. Het haar is lang, sluik tot licht golvend. Staart en poten zijn bevederd. Krullen zijn niet toegestaan.

Pigment

Zwarte neus, zwarte lippen, zwarte oogranden. Pigment vlekken op de huid en pigment op het gehemelte.

Oogvorm en kleur

Amandelvormig en amberkleurig, schuin in de lengte van het hoofd geplaatst.

Hoofdvorm

Wigvormig, goed opgevuld onder de ogen. Vloeiende stoplijn. Lichtrond gevormde schedel, rechte snuitlijn. Lengte van de snuit 4/5 van de schedellengte. Strak sluitende lippen.

Oren

Ingeplant op de ooglijn, in de lengte het oog net bedekkend. Driehoek-vormig met een ronde punt. Vlak tegen het hoofd aangeplaatst. Ronde kant naar beneden hangend.

Gangwerk

Ondanks zijn grootte heeft de Pyreneese Berghond een zeer soepele gang. Geen zware, maar juist een elegante loop. Door zijn krachtige bouw kan hij zijn gangen lang volhouden.

Fouten

Een algemene verschijning, die de indruk geeft van lompheid zonder adel, of die duidt op een gelijkenis met de Sint Bernards, Newfoundlander of Leonberger, of andere dogachtige honden, of juist gevaarlijk uitziende honden, te plomp hoofd, te rechthoekig hoofd, te grote schedel, bol voorhoofd, duidelijke stop, onvoldoende pigment op de slijmvliezen, te sterk neerhangende lippen, ronde ogen, te lichte ogen, uitpuilende ogen, kwaadaardige of woeste uitdrukking, gebrek aan pigment op de oogleden, te lange, te brede, gedraaide, geplooide, of te hoog aangezette oren. Te dunne hals, vrij lange hals, te veel keelhuid. Holle rug, bolle rug, opgetrokken buik. Te rechte sprongen, naar binnen of naar buiten staande benen. Te lange en te platte voeten. Te weinig behaarde staart of een slecht gedragen staart, te korte staart, staart zonder pluim, staart die niet krult bij attentie of die voortdurend krult in rust. Kort gekroesd haar, ontbreken van de wolharen, vachtkleuren anders dan hiervoor omschreven.

Typische Raskenmerken

Dubbele wolfs (hubertus)-klauwen aan de achterpoten. De typische Pyreneese expressie, dromerig over alles uitkijkend, intelligent. Staart in de krul, het wiel maken in staat van alertheid.

Het Karakter van Origine

In vroegere tijden fungeerde de Pyreneese Berghond als bewaker van de schaapskudde, tegen wolven en beren. Er werden altijd meerdere honden als bewakers gebruikt. De Pyreneese Berghond functioneerde altijd zelfstandig, zonder commando of opdrachten. Ze bewaakten de kuddes in teamverband en bevochten de vijanden in teamverband. Gedurende de dag lagen ze ergens aan de rand van de kudde, op verschillende plaatsen. Altijd hadden ze een plaats, waar ze goed het overzicht over de kudde konden houden. Verschillende malen per dag liepen ze het territorium af ter controle en afbakening. In het gevecht kende de Pyreneese Berghond geen angst en wist op geraffineerde wijze zijn gewicht als wapen te gebruiken, waardoor de tegenstander uit balans gebracht werd en daarna door de Pyreneese Berghond werd afgemaakt. Als de herder, voor bijvoorbeeld het halen van proviand, voor langere tijd weg was van de kudde, werd deze toch bewaakt door de Pyreneese Berghond met zijn zelfstandige aard.

Algemeen Karakter

Karakter en temperament zijn van groot belang. Van nature is de Pyreneese Berghond betrouwbaar, vriendelijk en toegewijd. Alhoewel waakzaam en beschermend voor zijn gezin/kudde, is zijn algemeen gedrag kalm, geduldig en tolerant. Hij is eigenzinnig, met een sterke eigen wil, onafhankelijk en iets gereserveerd (terughoudend) tegenover vreemden, maar ook opmerkzaam, moedig en loyaal tegenover zijn toevertrouwden, zowel mens als dier. Ook al is de Pyreneese Berghond tegenover vreemden terughoudend, elk teken van schuwheid, nervositeit en agressief gedrag naar mensen toe, is uit den boze !

Dominantie

Als baas van de Pyreneese Berghond dient men duidelijk dominant over de hond te zijn, zeker over de reuen !! Een Pyreneese Berghond probeert zijn baas bijna altijd uit op dominantie.

Agressie

Van nature is de Pyreneese Berghond geen agressieve hond. Voor mens en dier is hij in principe vriendelijk. In geval van reuen, met andere grote reuen, moet men altijd voorzichtig zijn, daar de dierlijke rangorde altijd aanwezig blijft.

Voeding

De Pyreneese Berghond leeft in principe op primitieve voedselvoorzieningen. Het met de pot mee-eten in het gezin geeft vaak darmproblemen. Vastgestelde hoeveelheden kwaliteit hondenvoer geven de beste resultaten en de minste problemen. Het liefste een Komplete VersVleesVoeding of anders een brok, zonder granen, kunstmatige of chemische toevoegingen. Zie http://www.pyreneeseberghond.nl/voeding.htm 

Vachtonderhoud

De vacht van de Pyreneese Berghond is langharig en bestaat uit 2 vachten, de wollen ondervacht en de hardere bovenvacht. Wekelijks moet de Pyreneese Berghond een goede kam/borstelbeurt hebben. Doet men dit niet, dan gaat de vacht op den duur klitten en vervilten. Daar de vacht vuilafstotend is, is wassen niet noodzakelijk.

Huisvesting

De Pyreneese Berghond is graag buiten. Men kan hem 's nachts gerust in een kennel, met natuurlijk een nachthok laten slapen, of wanneer men niet thuis is tijdelijk in de kennel met nachthok laten. Het is echter beslist GEEN KENNELHOND. Het is een hond, die beslist veel contact met zijn gezin wil hebben en wanneer hij constant opgesloten in een kennel is, agressief en gestoord, neurotisch gedrag zal gaan vertonen. In huis is de Pyreneese Berghond tamelijk passief, buitenshuis is het een levenslustige hond. Zoals iedere hond heeft de Pyreneese Berghond zijn dagelijkse wandelingen nodig. Traplopen is slecht voor de heupen en het verdere gestel, dus flats en bovenwoningen zonder lift zijn uit den boze !! Het is een ideale situatie, als de Pyreneese Berghond en in huis en in een kennel gehouden wordt. Een kennel in de tuin van circa 2X 4 meter is voldoende. De kennel dient dan alleen als slaapplaats voor de nacht of als U niet thuis aanwezig bent.